Kako pravilno koristiti impregnacijski sprej za cipele?

Creator obuća kožne cipele kožne sandale impregnacijski sprej za obuću

U svim uputstvima koja se odnose na to, kako pravilno koristiti impregnacijski sprej za cipele. Prvenstveno najveću pažnju treba obratiti na oznake samog proizvođača koji podrzumevaju niz simbola obuće i njihova značenja. Simboli na pakovanju ili unutar same obuće ukazuju na specifikaciju samog proizvoda od strane proizvođa. Često je i naša prva preporuka obratiti pažnju na to kako ne bi došlo do trajnog oštećenja lica cipele koja se kasnije više ne mogu korigovati.

Uputstva proizvođača odnose se na vrstu materijala koja se nalazi na licu cipele i na sastav samog materijala. Neki od proizvođača dopunjuju svoje specifikacije informacijama o stepenu zaštite kože ili drugih materiala tokom procesa izrade.

Dakle impregnacijski sprejevi koriste se za čišćnje i dugotrajnu zaštitu kože lica cipele, samim tim veliku pažnju treba staviti na informaciju o vrsti materijala cipele. Kao i uputstvu da li se uopšte sme i kako je preporučljivo koristiti impregnacijski sprej za cipele.

Različiti proizvođači promovišu nekoliko različitih vrsta impregnacijskih sprejeva zarazličite tipove cipela i raznolike načine obrade kože lica cipele.

Osnovna i veoma važna stvar je upotrebiti odgovarajući tip impregnacijskog spreja prema vrsti kože cipele. Impregnacijski sprejevi u najvećem broju slučajeva namenjeni su zaštiti i impregnaciji kože u zaštiti od vlage, vode ili drugih nepovoljnih uslova koji mogu dovesti do propadanja lica cipele pucanja kože.

U prodaji se mogu naći razliliti tipovi sprejeva za različite vrste kože. Ono što treba znati kod pravila kako koristiti impregnacijski sprej jeste:

  • Pravilno čišćenje I održavanje obuće pre korišćenja spreja za impregnaciju cipele
  • Obuća pre čišćenja mora biti suva, dok se o načinu čišćenja odlučuje u zavisnost od vrste materijala obuće.
  • Pre čišćenja, ukoliko je material cipele mokar, obavezno osušiti cipele kako nebi došlo do trajnih oštećenja materijala lica obuće.
  • Osnovna sredstva za negu svake obuće su: četke, kreme, gumice i impregnacioni sprejevi. A primenjujete ih zavisno od vrste materijala i onoga sto želite dobiti od zaštite.

Kožna obuća itekako sadrži razlike u vrsti kože i načinu obrade kože. Te i u tome da li je obuća i spolja i iznutra pravljena od kvalitetne kože, bez obzira kako deluje naprvi pogled.

Cipelu od komadne kvalitetne kože koja je na dobar način obrađena i impregnirana tokom same obrade mnogo je lakše održavati primenom impregnacijskih sprejeva. Koji služe za dubinsko čišćenje kože, kao i za dubinsku zaštitu od vlage vode ili preteranog sušenja.

Cipele od glatke kvalitetne kože možemo čistiti na nekoliko načina. Od impregnacijskih sprejeva, krema za održavanje cipela do specifičnih namaza zazaštitu obuće. Ono što je važno jeste samo da se cipela redovno suši i u stanju suve kože lica dubinski čisti i impregnira.

Cipele od glatke kože nije potrebno impregnirati stalno. Naprotiv koža iako je pre ugradnje u samu obuću nekoliko puta prošla faze fabričke obrade i impregnacije i dalje diše. Stoga nije potrebno stalno zatvarati pore kože cipele kontinuiranim impregnacijama. To je možda važno činiti češće tokom zimskih i kišnih perioda dok se u suvim periodima preporučuje samo izbegavanje nepovodljnih uslova za obuću.

Nappa koža iako je glatka i grubo obrađena koža koja zahteva malo više anagažmana pre pristupanja procesu impregnacije. Zbog svoje grube obrade i nepostojanja sloja laka preko kože lica cipele. Obuća bi trebala svakako biti suva da nakon impregnacije nebi trajno ostale fleke na licu cipele. Takođe finom četkom ili frotirom treba skinuti tanku prašinu sa kože lica cipele. Kako se ona ne bi utisnula i sjedinila sa kožom tokom procesa impregnacije i načinila trajne fleke koje se višene mogu skinuti.

Nubuck koža je osetljivija i zato je treba odmah impregnirati, najbolje čim je kupite. Ovo isto važi i za prevrnutu kožu. Ovakvu vrstu kože treba zaštiti pre prvog nošenja jer kasnije samostalno čišćenje fleka sa ovako osetjive vrste kože veoma komplikovano i rizično zbog opsanosti od tajnog uništenja delova kože cipele.

Pošto su najzahtevnije za održavanje za ovaj tip postoji najveći izbor impregnacijskih sprejeva od strane proizvođača. Stim da su cipele od prevrnute ili nabuck kože najosetlivije za čišćenje i održavanje skoro za svaku od standarnih boja cipela postoji specifičan impregnacijski sprej. Te ih možemo naći u braon, crnoj, ili drugim bojama za odgovarajuću boju cipele. Ali je naš savet da se najradije odlučite za bezbojni sprej jer ne ostavlja nikakvu mogućnost stvaranja nijansiranih fleka.

Održavanje velur kože takođe zahteva specijalnu negu vrlo slično kao kod nabuk ili boks (napa ) kože. Velur kožom nazivamo kožu koja je obrađena na drugačiji način od glatke kože i u svakodnevnim nazivima je nalazimo kao nazive: prevrnuta, brušena, antilop koža.

Za održavanje velur kože, pri kupovini impregnacijskih sprejeva treba obaratiti pažnju da se odabere odgovarajući sprej. Kako za vrstu kože tako i za boju u kojoj je koža lica cipele bojena. Mada naša preporuka je i u ovom slučaju, koristiti bezbojne impregnacijske sprejeve za održavanje velur kože. Kod ove vrste cipela najteži zadatak je održati prirodnu teksturu kože. Koja je u strukturi tanka, a nije glatka nego ima fine dlačice jer se koristi unutrašnji deo kože za izradu lica cipele. I čišćenje izaštita su daleko zahtevnije od glatke ili napppa kože. Kako pravilno koristiti impregnacijski sprej za ove vrste cipela treba sa mnogo više pažnje proučiti . Impregnacija ovakve vrste obuće ne treba se sprovoditi često. Kod ovakve vrste obuće procedura čišćenja i potom impregniranja takođe predstavlja veoma važan redosled sprovođenja zaštite obuće.

Treba je redovno čistiti ali ne i impregnirati tokom sezone nošenja. A upotrebu impregnacijskih sprejeva i procedure dubinskog čišćenja sprovoditi nakon završene sezone upotrebe i nošenja cipela kada se obuća odlaže. Ako se impregnacijski sprej koristi često između dva čišćenja trebalo bi da prođe bar 24h, zbog sadržaja voska impregnacijskog spreja. Koja izaziva znojenje kože cipele i kod tamno bojene kože može izazvati fleke ako koža ne uspe da upije količinu voska prethodnog čišćenja.

Cipelama od lakovane kože takođe treba posvetiti posebnu pažnju. Iako je lice kože lakovano i naizgled se čini da se njeno lice lako održava zbog lakovane i glatke teksture. Preporučljivo je da se pre bilo kog čišćenja sredstvima koja u sebi sadrže tečnost ili voskove obavezno lice obuće očisti suvom ili malo vlažnom krpom od fine prašine koja ostaje na obući od upotrebe.

Kod vrste obuće koja je sastava nappa ili glatke kože, upotreba običnih krema za humanu negu kože čak dolaze u obzir. Iako mogu nakon upijanja potamneti nijansu kože kod upijene masnoće kreme Ili imalin krema, sprejeva ili tečnosti za zaštitu kože. Dok kod lakovane kože nikada ne bi trebalo uraditi čišćenje i zaštitu bilo kojim drugim sredstvom koje nije namenjeno za održavanje lakovane kože. Da ne bi došlo do rastvaranja laka kože ili drugih vrsta oštećenja. Kada se obuća skroz osuši isprejirati je impregnacijskim i sprejevima za čišćenje lakovane kože.

Naša internet prodavnica koristi COOKIES (kolačiće)