Da li znate istoriju obuće?

Cipele. Creator obuća. Creator cipele.

Prve pronađene cipele su u stvari bile sandale i datiraju izmedju 7000 i 8000 godina p. n. e., a pronađene su u Oregonu u SAD. Najstarije potpuno zatvorene cipele pronađene su u Jermeniji i veruje se da potiču iz 3500. godine p. n. e. Naravno bile su kožne. Ipak, veruje se da se neka vrsta obuće koristila i mnogo pre ovih datuma, a pretpostavke kažu i do 20.000 godina unazad.

U kasnijim dobima se moglo videti da Grci nisu preferirali obuću kao odevni predmet. Veruje se da je Aleksandar Makedonski osvojio celokupni bliski istok sa vojskom koja je bila bosonoga. Iz onoga sto mi imamo kao svedočanstva tog doba, a to su skulpture – ne vidi se bilo kakva obuća.

Za razliku od njih, Rimljani su imali drugačiji stil i znatno su više koristili obuću. To je i njihovoj vojsci omogućavalo da bude brža i opasnijia na bojnim poljima, a damama da budu bolje stilizovane. Obuća je kod njih bila i neophodni odevni predmet visokog staleža. Svima nam je poznat model RIMLJANKE koji je kod njih bio standardna obuća. Današnju verziju rimljanki možete kupiti u mnogo boja i formi.

U srednjem veku cipele postaju ozbiljan modni detalj. Te počinju da se razvijaju i prve cipele samo u modne svrhe, odnosno za nošenje na uglednim mestima. U novijem dobu razvoj obuće je postao jako raznovrstan u zavisnosti od podneblja, ali je praktično sva obuća svugde na svetu uvek bila kožna.

Tek u 20. veku počinje proizvodnja sa različitim materijalima kao što su: guma, plastika, veštačka vlakna itd.

Naša internet prodavnica koristi COOKIES (kolačiće)