5 činjenica o cipelama koje niste znali

cipele creator

1. Cipele su istorijski ukazivale na društveni stalež

U drevnom Egiptu, robovi nisu imali obuću ili su nosili “sandale” napravljene od palminog lišća. Obični ljudi nosili su sandale napravljene od papirusa. Onima koji su pripadali visokom staležu bilo je dozvoljeno da nose šiljate sandale. Crvena i žuta boja bile su rezervisane samo za najviši sloj društva. Pogledom na obuću koju su nosili mogli ste lako da odredite ko pripada kom staležu.

2. Da li ste znali da su leva i desna cipela do 1818. godine bile iste?

Sve do 1818. godine cipele za obe noge su radjene po identičnom kalupu. Prvi par cipela sa različitim kalupom za levo i desno stopalo napravljen je baš te godine u Filadelfiji.

3. Drvena obuća

Drvenu obuću, najčešće zovemo klompe. Zbog činjenice da je Holandija uglavnom ispod nivoa mora, postoji mnogo močvarnih oblasti, a i klima je kišovita, kožne cipele bi se često kvasile i lako upropastile. Zato su stvorene drvene, koje se i danas nose.

4. Neke cipele je jednostavno opasno nositi

Tokom 16. veka, žene aristokrata počele su da nose cipele sa izuzetno visokim potpeticama. Neke potpetice su bile toliko visoke da su ženama bile potrebne sluge da im pomognu da hodaju. Prostitutke su nosile ove cipele i visina potpetica je postala toliko smešna da su morali zakonom da ograniče veličinu.

Danas se uglavom vodi računa da čak i elegantne sa visokim potpeticama budu razumno udobne i praktične, mada pojedini dizajneri povremeno izađu iz ovog okvira. Tako je Aleksandar Mekvin napravio cipele sa potpeticom od 30 centimetara, poznate kao Armadillo stilettos, za modnu reviju 2010. godine. Manekenke su odbile da ih nose – jer su predstavljale opasnost.

Pogledajte naše modele sa visokom štiklom.

5. Nosićete ove cipele! Tako zakon nalaže!

Vladari su kroz istoriju uređivali razne stvari, uključujući i kakve se cipele moraju nositi.

U Engleskoj, Henri VIII je zahtevao nošenje širokih cipela. On je uveo zakon po kome su cipele morale da budu 15 centimetara široke – a razlog je navodno bio da bi pokrile njegovo obolelo stopalo. Luj XIV, poznat kao kralj Sunce, bio je niskog rasta. Zbog toga je uveo pravilo da visoke potpetice budu obavezne i za muškarce.

Naša internet prodavnica koristi COOKIES (kolačiće)